Γιάννης Μπουτέας: Ρέουσες καταστάσεις 1970-2004 *

Ο Γιάννης Μπουτέας είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες, με μια μακρόχρονη δημιουργική πορεία στον εικαστικό χώρο. Κύριος εκπρόσωπος της luminal art στην Eλλάδα, ακούραστος ερευνητής της φόρμας και των μέσων, χρησιμοποιεί το πιο λιτό γλωσσάρι της πλαστικής τέχνης για να διερευνήσει την εικόνα ως μνημειώδη φόρμα. Στο βιβλίο αυτό παρουσίαζεται ο κύριος όγκος του έργου του από το 1970 ώς σήμερα.

Επιμέλεια: Νάταλι Σάκουλα
Κείμενα: Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Κατερίνα Κοσκινά
ΙSBN 960-7980-71-9
285 σελ. / 24, 5
x 29, 5 εκ. / ελληνικά & αγγλικά / Έγχρωμο / 36,60 Euro

* ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Ένα βιβλίο για μια έξοχη δουλειά: Σήμερα κρατώ στα χέρια μου έναν κατάλογο, αντίστοιχο της αξίας του πολύ σημαντικού Γιάννη Μπουτέα, που διατρέχει την δουλειά του από το 1970 ώς σήμερα, και πραγματικά μας αποδίδει τη σημασία της, έχοντας και όλα τα εχέγγυα της τοποθέτησης της στο διεθνές επίπεδο. Η πορεία και η τομή του Γιάννη Μπουτέα αποτελούν πράγματι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση της τέχνης όπως εξελίχθηκε στο διεθνή χώρο από το ’70 και ύστερα και όπως ο καλλιτέχνης τη χειρίστηκε, περνώντας γρήγορα από τα όρια του κονστρουκτιβισμού στο πεδίο των εννοιών.»
- Μαρία Μαραγκού, εφημ. Ελευθεροτυπία, 19/4/2004

«Στη μεγάλη έκθεση με έργα – εγκαταστάσεις – κατασκευές του καταξιωμένου έλληνα σύγχρονου καλλιτέχνη Γιάννη Μπουτέα παρουσιάζονται έργα του που καλύπτουν την εποχή από το 1970 ως και σήμερα. Συγχρόνως κυκλοφορεί μεγάλος κατάλογος, ο οποίος διαθέτει δύο διαφορετικά εξώφυλλα με τα έργα που εκτίθενται και με αξιολογότατες αναφορές στο έργο του καλλιτέχνη από ιστορικούς τέχνης».
- Νέλλη Σπηλιοπούλου, περ.
Exodos, τ. 408, 8-14/4/2004