Χάρις Κανελλοπούλου (επιμ.): Varotsos

Μια επισκόπηση της καλλιτεχνικής πορείας του Κ.Β.. Στο βιβλίο παρουσιάζεται μεγάλο μέρος του έργου του Βαρώτσου. Όχι μόνο τα έργα που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα, αλλά και όλα εκείνα τα έργα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 15 χρόνια στο εξωτερικό. O Βαρώτσος μαθητεύει στη δύναμη της «αλήθειας» του μοντέρνου, βιώνει την υπονόμευση του μεσσιανισμού του μοντέρνου από την εννοιολογική τέχνη. Εν μέσω θρήνων για το θάνατο των ιδεολογιών, του πραγματικού, της αυθεντίας, του ατόμου και της Ιστορίας, ο Βαρώτσος, ως ουτοπικός καλλιτέχνης του μοντερνισμού, πιστεύει στη δύναμη του λόγου και στην ενέργεια της έκφρασης του έργου τέχνης.

Κείμενα: Κώστας Βαρώτσος, Χάρις Κανελλοπούλου, Andrea Bellini, Florent Bex, Achille Bonito Oliva, Ματούλα Σκαλτσά
ISBN 960-7980-98-0
316 σελ. / 25
x 31 εκ. / Έγχρωμο / ελληνικά & αγγλικά / Δεμένο / 52,25 Euro

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Από τότε που ο Κ.Βαρώτσος τοποθέτησε τον “Δρομέα” του στην πλατεία Ομονοίας, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της πορείας και της δημιουργίας του. Αυτά τα δεκαπέντε δημιουργικά χρόνια συνοψίζονται σε 30 μνημειακά γλυπτά τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους και 115 εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Τους “σταθμούς” αυτούς περιέκλεισε στις 320 σελίδες του βιβλίου-λευκώματος που φέρει το όνομα του στα αγγλικά (Varotsos) και μόλις κυκλοφόρησε με τον φροντισμένο όπως πάντα σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδόσεων futura του Μιχάλη Παπαρούνη.»
- Φωτεινή Μπάρκα, εφημ. Ελευθεροτυπία, 13/9/2005

«Το 2005 ήταν ίσως η καταλληλότερη στιγμή για να κάνει μια παύση και να εξετάσει την μέχρι τώρα πορεία του. Αυτόν το ρόλο εξυπηρετεί το καλαίσθητο λεύκωμα Varotsos των εκδόσεων futura του Μιχάλη Παπαρούνη. Μέσα στις 320 σελίδες του, υπάρχουν κείμενα για τη δουλειά του καλλιτέχνη υπογεγραμμένα από διευθυντές μουσείων, κριτικούς τέχνης και πανεπιστημιακούς, καθώς και φωτογραφίες των δημιουργιών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Μαργαρίτα Πουρνάρα, εφημ. Η Καθημερινή, 14/9/2005

«Ο Κ. Βαρώτσος έχει πραγματοποιήσει ένα σεβαστό σύνολο έργων στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ας σημειωθεί ότι στην Ιταλία περίπου κάθε 250 χλμ υπάρχει κι ένα έργο του! Τα έργα αυτά χαϊδεύουν τον χώρο και ο χώρος τα υποδέχεται… Η αίσθηση σεβασμού του χώρου που έχει ο καλλιτέχνης ίσως να προέρχεται από την αρχιτεκτονική παιδεία του, ίσως από τον έμφυτο σεβασμό του στην ιστορία και την παράδοση του μοντερνισμού. Ένας τέτοιος μοντέρνος καλλιτέχνης αποδεικνύεται διαλεκτικός με την Ιστορία και την παράδοση, και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται σοβαρά μοναδικός, ανεπιτήδευτα πρωτότυπος και ανθρώπινα μνημειακός.»
- Περ. Εικόνες Decoration, τ. 193, 6/11/2005