Ντένης Ζαχαρόπουλος (επιμ. - κείμενο): Συλλογή Μπέλτσιου: «Οι Πρωτοπόροι». Μια άποψη της τέχνης στην Ελλάδα στο β΄ μισό του 20ού αιώνα

Σαράντα εννέα από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες περιλαμβάνονται με αντιπροσωπευτικά έργα τους στο μνημειώδες αυτό βιβλίο. Παράλληλα, η εκτενής, πρωτότυπη και τεκμηριωμένη μελέτη του ιστορικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου σκιαγραφεί γλαφυρά το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίζεται και αναπτύσσεται η ελληνική πρωτοπορία στα εικαστικά, στο β΄ μισό του 20ού αιώνα.

Σε συνεργασία με τη Συλλογή Μπέλτσιου
ISBN 960-7980-69-7-9
Σελ. 500 / 23,5
x 28,5 εκ. / Έγχρωμο / 41,80 Euro

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Η μεγάλη αυλλογή έργων τέχνης του Λεωνίδα Μπέλτσιου αποτελεί ένα σημείο αναφοράς της “γενιάς” που περιγράφουμε, συγκροτώντας ένα εικαστικό πανόραμα της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης μέχρι και τις μέρες μας…Παράλληλα κυκλοφορεί και ο ομότιτλος κατάλογος της συλλογής από τις εκδόσεις Futura υπό την επιμέλεια του ιστορικού και κριτικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο. Ο εξαίρετος κατάλογος των 500 σελίδων και η εικαστική του αξία αποτελεί κομμάτι τέτοιων εκδοτικών προσπαθειών και πολύ περισσότερο τέτοιων συλλογών οι οποίες είναι πολύτιμες, σε μια χώρα που, όψιμα, πολύ αργά και σιγά-σιγά άρχισε να διαμορφώνει –και θεσμικά– μια εικαστική πολιτική.»
- Φωτεινή Μπάρκα, εφημ. Ελευθεροτυπία, 14/1/2004

«Η Συλλογή Μπέλτσιου: Ένας ιδιώτης που συγκεντρώνει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στο β΄ μισό του 20ού αιώνα, και κάποιοι από αυτούς έχουν βιολογικό δρόμο ακόμη να καλύψουν. Η συλλογή αυτή βρίσκεται στα Τρίκαλα και περιλαμβάνει έργα 49 καλλιτεχνών. Μια αρκετά αντιπροσωπευτική θεματικά και ποσοτικά “παράσταση” με ονόματα όπως του Περδικίκη, του Γαΐτη, του Καραχάλιου, του Τάκη, του Κανιάρη, του Κεσσανλή, του Τσόκλη, του Ξενάκη, της Ρωμανού, του Θόδωρου, της Χρύσας, του Κοντού, του Κουνέλλη, του Ακριθάκη, του Θεοφυλακτόπουλου, του Ψυχοπαίδη, του Λαζόγγα, του Βαρώτσου, του Γεωργίου, του Aλεξίου. Ο επιστημονικός σύμβουλος της συλλογής αυτής και ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος γράφει ένα κείμενο αρκετά εμπεριστατωμένο.»
- Περ. «Βιβλιοθήκη», εφημ. Ελευθεροτυπία, 27/2/2004

«Αν υπάρχουν δέκα, είκοσι έργα που μπορεί να θεωρηθούν σταθμοί στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αυτά βρίσκονται πέρα μακριά, στη σκιά των Μετεώρων, στη συλλογή του Λεωνίδα Μπέλτσιου και γίνονται κοινό κτήμα χάρη στην εικονογραφημένη έκδοση ενός λευκώματος, με άποψη και τόλμη, όπως αρμόζει στους πρωτοπόρους. Ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος που επιμελήθηκε την παρουσίαση του καταλόγου στη μελέτη που συνέγραψε τοποθετεί τους πρωτοπόρους κριτικά «θεωρώντας το συνολικό έργο και τη συνολική θέση του καλλιτέχνη ως ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση και άποψη που δρα μέσα στην ιστορία και την τέχνη, την κοινωνία και την πράξη.»
- Παρασκευή Κατημερτζή, «Βιβλιοδρόμιο», εφημ. Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 28-29/2/2004

«Το πάνθεον των σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών καταγράφεται μέσα από τη μεγάλη έκδοση την οποία επιμελήθηκε και έγραψε ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος. Πρόκειται για τα έργα που καλύπτουν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και ανήκουν στη Συλλογή Μπέλτσιου η οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο χειμώνα.»
- Νέλλη Σπηλιωπούλου, περ.
Exodos, τ. 408, 8-14/4/2004

«Σε αντίθεση με ότι έχω διαβάσει για την ελληνική τέχνη μέχρι τώρα, ο Ζαχαρόπουλος επιτυγχάνει μια ιστορικιστική προσέγγιση που θα στείλει το κεφάλι πολλών στρουθοκαμήλων στο χώμα … Ο Ζαχαρόπουλος δείχνει να γνωρίζει όπως ελάχιστοι άλλοι την ιστορία των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου της Ευρώπης στο β΄ μισό του 20ού αιώνα. Η συνδυαστική παρουσίαση τους παράλληλα με τις δραστηριότητες των καλλιτεχνών και το πολιτικό και φιλοσοφικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, παραδίδει στο ελληνικό κοινό μια πρώτη και ουσιαστική ιστορία που έλειπε ως τώρα … Εάν υπήρχαν και άλλοι σαν και αυτόν που δρουν με τέτοια αποτελεσματικότητα, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα καταρχήν για τους καλλιτέχνες και, κατ’ επέκταση για όλους τους άλλους που αγαπούν και ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες.»
- Γιώργος Αρμάος, περ.
Highights, τ. 10, Μάιος-Ιούνιος 2004