Νίκος Βλαντής - Παύλος Μπαλτάς: Επόμενη στάση: Χαμένες λεωφόροι. Μια περιδιάβαση στην κοσμογονία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής μητρόπολης

Οι ιστορίες του μετρό διασταυρώνονται με τη μυθολογία του αυτοκινητόδρομου σε ένα αφήγημα όπου η ιστορία ερωτοτροπεί με το Μύθο, για να γεννήσει το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες, υπερ-πόλεις που αποτέλεσαν εσαεί το αλεξικέραυνο της φαντασίας του δυτικού κόσμου. Η συναρπαστική τους κοσμογονία από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ανασυντίθεται σε μια προσπάθεια ερμηνείας του μητροπολιτικού σοκ.

ISBN: 960-7980-89-1
256 σελ. / 16,8
x 23 εκ. / Α/Μ εικονογράφηση / 15,68 Euro

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Το Επόμενη στάση… είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη στην οποία διασταυρώνονται οι ιστορίες του μετρό με τη μυθολογία του αυτοκινητόδρομου, η ανάγνωση της είναι απολαυστική ακόμα και για τον αμύητο αναγνώστη και διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πλήθος σημειώσεων και παραπομπών».
- Αργυρώ Μάντογλου, περ. «Βιβλιοθήκη», τ. 350, εφημ. Ελευθεροτυπία, 18/3/2005

«Σ’ αυτό το πόνημα ερευνάται ο ρόλος που έπαιξαν το μετρό και το αυτοκίνητο στη διαμόρφωση της μητρόπολης. Η μητρόπολη είναι αυτή η αχανής πολυπολιτισμική μεγαλόπολη που εξελίχθηκε σε κοσμόπολη, τέκνο του 19ου αιώνα, το οποίο ωρίμασε μέσα στον 20ό των ταχυτήτων. Γίνεται συγκριτική ανάλυση της ευρωπαϊκής και της αμερικάνικης πόλης, με εργαλείο τα μέσα μεταφοράς, μέσα από ιστορικά στοιχεία, χάρτες και φωτογραφίες. Αναδεικνύεται ο συσχετισμός της μορφολογίας της Metro-polis και της Αutopiaμε τα μεταφορικά μέσα και παρουσιάζεται σημειολογικά η μυθοποιητική τους, καθώς και η “φαντασιακή σημασία” που προσλαμβάνουν το μετρό και το αυτοκίνητο.»
- Νίκος Ντόκας & Βασίλης Καλαμαράς, περ. «Βιβλιοθήκη», τ.343, εφημ. Ελευθεροτυπία, 28/1/2005