Χρήστος Τσανάκας: Γιάννης Ξενάκης - Η μουσική των άστρων *

Ένας φόρος τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη της πρωτοπορίας Γιάννη Ξενάκη με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό του. Ο Χρήστος Τσανάκας μελετάει το έργο του Ξενάκη από το 1985. Το βιβλίο περιέχει μια εκτενή συνέντευξη, βιογραφία, εργογραφία, δισκογραφία, βιβλιογραφία και φιλμογραφία του και για τον Ξενάκη.

ISBN 960-7980-22-0
128 σελ. / 16,5
x 20,5 εκ. / Α/Μ εικονογράφηση / 9,16 Euro

* ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο για τη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου συνθέτη Γιάννη Ξενάκη, ο οποίος άλλαξε την ιστορία της μουσικής. Στην ερώτηση για το αν ο κίνδυνος συνιστά βασικό κίνητρο της τέχνης του και για το αν αρέσκεται στο να παίζει με τη φωτιά, η απάντηση του Ξενάκη ήταν αποστομωτική: “Ναι, φυσικά!”».

- Περιοδικό Focus, Ιούλιος 2001

«Οι ερμηνευτικές παρατηρήσεις του βιβλίου απέναντι στη ζωή και το περίπλοκο ή στρυφνό έργο του Ξενάκη είναι ισορροπημένες και, το κυριότερο, απολαυστικά κατανοητές. Ο Τσανάκας, σωστά απαλλαγμένος από την υποχρέωση να μας εξηγήσει λεπτομερώς την “μαθηματική θεωρία των πιθανοτήτων στην μουσική” ή την περίφημη κρίση της Σειραϊκής σχολής, μεταφέρει το βάρος του οίστρου του σε πραγματικές και ανεπιτήδευτες προτάσεις που αφορούν κυρίως στον άνθρωπο και λιγότερο στον σχολαστικό καλλιτέχνη. Μια διαπεραστικά ποιητική προσέγγιση και μια έξοχη αρτίστικη επιμέλεια από τον Χρήστο Τσανάκα και τις εκδόσεις futura, με απόσταση το πιο έντιμο ελληνικό αντίο στον Πάπα της πρωτοπορίας.»

- Κατερίνα Καφεντζή, περ. Ήχος, Σεπτέμβριος 2001