Χάρης Κοντοσφύρης: Έσοπτρο *

Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς μια παρουσίαση του έργου του Χ.Κ. Είναι ένα αυτόνομο έργο. Μια έκδοση που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πολύπλοκη διαδικασία που ακολουθεί ο καλλιτέχνης κατά την παραγωγή του έργου του.

Περιέχει κείμενα των: Χάρη Κοντοσφύρη, Μάνου Κορνελάκη, Αθηνάς Σχοινά, Κατερίνας Κοσκινά, και αποσπάσματα κειμένων των Φρανσουάζ Φροντίζι-Ντυκρού και Ζαν-Πιερ Βερνάν, Παναγή Λεκατσά.

ISBN 960-7980-46-8
304 σελ. / 14
x 21 εκ. / Α/Μ και έγχρωμο / 15,60 Euro

* ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Ο Χ.Κ είναι από τους πιο διανοούμενους και ανήσυχους της γενιάς του, ένας γεννημένος παραμυθάς, με θηλυκό μυαλό, αεικίνητο, περίπλοκο και διαυγές μαζί. Είναι στοχαστικός μα και παιγνιώδης και είρων, και τώρα στην ωρίμανση είναι και τρυφερός και λυρικός και θυμόσοφος. Κι είναι επίσης ένας εφευρετικός, δεξιοτέχνης πλαστικός, που δεν υποτιμά την αισθητική ολοκλήρωση, την απόλαυση, την ανάγκη ομορφιάς. Το βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση έχει χωρέσει όλη του την διαδρομή και τη σκέψη· ένα εντυπωσιακό one man show
- Νίκος Γ. Ξυδάκης, εφημ. Η Καθημερινή, 5/2/2003

«Έχει σημασία στα έργα του με το κάτοπτρο-έσοπτρο, η ψευδαίσθηση των πολλαπλών αναπαραστάσεων του ενός και μοναδικού θεάματος και η απόλαυση του αμφιβληστροειδούς του θεατή στην επαφή του με την εικόνα. Το έργο χρησιμοποιεί μια εντελώς σοφτ τεχνολογία, η οποία αντλεί από το παιχνίδι με τον σπασμένο καθρέφτη και την αντανάκλασή του στον απέναντι τοίχο και τη λογική του Πλάτωνα για το ρόλο του κατόπτρου ως μέσου μίμησης και αναπαράστασης της πραγματικότητας. Υπάρχει ακόμη ένα έργο του Κοντοσφύρη (σούπερ έργο), με αφορμή την έκθεση. Ένα βιβλίο για τη δουλειά του από τις εκδόσεις ‘Φουτούρα’.»
- Μαρία Μαραγκού, εφημ. Ελεθεροτυπία, 10/2/2003