Χρήστος Τσανάκας: Ονειροποιοί. Οι μινιμαλιστές και οι κλώνοι τους

Από το μίνιμαλ Μπαλί στο μάξιμαλ Διαδίκτυο, από τον Κλοντ Ντεμπισί στον Μπράιαν Ίνο, από τον Ερίκ Σατί στον Φίλιπ Γκλας: Το πλήρες χρονικό μιας ονειρικής επανάστασης, συνοδευόμενο από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και κορυφαίες δισκογραφικές επιλογές. Στιβ Ράιχ, Φίλιπ Γκλας, Λα Μόντε Γιανγκ, Τέρι Ράιλι, Γκάβιν Μπράιαρς είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές ενός θεραπευτικού μουσικού θεάτρου το οποίο έχει τη δυνατότητα, στις ουσιαστικές στιγμές του, να αφοπλίζει τον δυτικό νου από τους επιβλαβείς εθισμούς του. Απ’ αυτή την άποψη ο μινιμαλισμός βρίσκεται πιο κοντά στην τελετουργική ψυχολογία της αγάπης, η οποία χαρίζεται καθώς αναπτύσσεται αβίαστα, παρά στην εκρηκτική ψυχολογία του έρωτα, το έργο του οποίου δεν σταματά στο παιχνίδι και στην ηδονή αλλά, αντίθετα, αρχίζει ακριβώς από το σημείο εκείνο που παύουμε να παραπλανούμε από σκοπιμότητα, να απαιτούμε από αδυναμία και να εξιδανικεύουμε από ανασφάλεια. Όσο πιο δυνατοί αισθανόμαστε μέσα μας στο υγιές μονοπάτι της ζωής τόσο πιο ανοιχτοί είμαστε προς τους άλλους. Δεν διστάζουμε λοιπόν να χαιρόμαστε τις αδυναμίες μας και να απογυμνώνουμε τις τεχνικές της γοητείας μας, όπως ακριβώς πράττουν στην τέχνη τους οι κορυφαίοι των μινιμαλιστών. Πρόκειται άραγε για τους πιο φιλόδοξους και φιλοσοφημένους ή απλώς για τους πιο ευπροσάρμοστους και ευνοημένους συνθέτες της σύγχρονης Δύσης;

Περιέχει εκτενή δισκογραφία και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
ISBN 960-7980-63-8
182 + 32 σελ. / 16
x 23 εκ. / Α/Μ εικονογράφηση / 15,68 Euro

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Τι κοινό έχουν μια περφόρμανς του Γιόζεφ Μπόϊς μ’ ένα ρέηβ πάρτι, μια ψαλμώδία του Γκιέργκι Λίγκετι μ’ έναν αφρικάνικο εξορκισμό, μια χορογραφία του Πόλ Μόντριαν μ’ ένα παραμύθι της Λόρι Άντερσον, ένα καρναβάλι στο Μπαλί με μια συναυλία εντόμων στην ελληνική εξοχή; Μα το γεγονός πως όλα είναι μίνιμαλ.. Ο Χρήστος Τσανάκας, συγγραφέας και μελετητής των σύγχρονων ρευμάτων αισθητικής, καταγράφει στο καινουργιο του βιβλίο το πλήρες χρονικό των έργων και των ιδεών που οδήγησαν από τον ιμπρεσιονισμό του Ντεμπυσί στην άμπιεντ του Μπράϊαν Ίνο, από το μινιμαλισμό ου Ερίκ Σατί στις όπερες του Φίλιπ Γκλας και ευρύτερα από τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό του 19ου Αι στο μουσικό πολιτισμό των φυλών του Διαδικτύου.»
- Περιοδικό Highlights, τ. 6, Σεπτέμβριος 2003

«Ο Χρήστος Τσανάκας αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση ανθρώπου. Συνδυάζει τη μονομανή τελειομανία ενός ακαδημαϊκού ερευνητή, τη φαντασία ενός καλλιτέχνη και τη διεισδυτικότητα ενός ψυχαναλυτή. Είναι αυτές ακριβώς οι συνδυασμένες ιδιότητες του που κάνουν τα γραπτά του τόσο μοναδικά… Η μονογραφία του Τσανάκα, πλαισιωμένη από ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο που έχει συλλέξει ο ίδιος ο συγγραφέας και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του, αποτελεί πολύτιμη πηγή για οποιονδήποτε επιθυμεί να ανακαλύψει τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ιδεών για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τον σύγχρονο κόσμο, τις ανομολόγητες αγωνίες του και τα δημιουργικά παραληρήματα του.»
- Γιώργος Ζαρκαδάκης, περ.
Highlights, τ. 11, Ιούλιος-Αύγουστος 2004