Hakim Bey: Τ.Α.Ζ. : Η Προσωρινή Αυτόνομη Ζώνη *

... «Οι μεσαιωνικοί “Ασσασίνοι”, είχαν ιδρύσει μια “Πολιτεία” που αποτελείτο από ένα δίκτυο απόμερων ορεινών κοιλάδων και κάστρων, τα οποία απομόνωναν αποστάσεις χιλιάδων μιλίων, στρατηγικά άτρωτα στις εισβολές, συνδεδεμένα μεταξύ τους λόγω της ροής πληροφοριών που προέρχονταν από μυστικούς πράκτορες, σε μόνιμο πόλεμο με κάθε κυβέρνηση και προσηλωμένα αποκλειστικά στην γνώση. Η σύγχρονη τεχνολογία, με απο­κορύ­φωμά της τον κατασκοπικό δορυφόρο, κάνει αυτού του είδους την αυτονομία να μοιάζει ρομαντικό παραμύθι. Όχι άλλα νησιά πειρατών! Στο μέλλον η ίδια ακριβώς τεχνολογία, απελευθε­ρωμένη από κάθε πολιτικό έλεγχο, θα μπορούσε να κάνει εφικτό έναν ολόκληρο κόσμο αποτελούμενο από αυτόνομες ζώνες. Αλλά προς το παρόν η ιδέα παραμένει αυστηρά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας -καθαρή εικασία.

Θα διατυπώσουμε την θεωρία ότι, ένα κάποιο είδος “ελεύθερου θυλακίου” όχι μόνο είναι εφικτό στην εποχή μας, αλλά και υπαρκτό. Όλες μου οι έρευνες και οι θεωρήσεις έχουν αποκρυσταλλωθεί στην έννοια της Προσωρινής Αυτόνομης Ζώνης (ΤΑΖ). Και, παρά την συμβολή της στην σύνθεση της δικής μου συλλογιστικής, θα ήθελα να μην αντιμε­τω­πιστεί ως τίποτε περισσότερο από ένα “εγχείρημα”, μια πρόταση, μια σχεδόν ποιητική φαντασίωση.» ...

Μετάφραση: Άσπα Γολέμη
ISBN 960-7980-02-6
40 σελ. / 14
x 21 εκ. / 3,50 Euro

* ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Ο Μπέη αναδεικνύεται σε έναν από τους γκουρού του 21ού αι. πλάι στον Νεγρεπόντε και στον Γκίντενς. Πρόκειται σίγουρα για έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της αμερικανικής εναλλακτικής κουλτούρας. Το κεντρικό θεώρημα του Μπέη απαρτίζεται από την κοινωνική αναδιοργάνωση, τον ψυχικό νομαδισμό, την προαγωγή της συλλογικής επικοινωνίας και την απελευθέρωση των επιθυμιών».

- Γιώργος Τζιρτζιλάκης, εφημ. Τα Νέα, 12/1/2002