Δημήτρης Τσουμπλέκας: Ανοιχτή κουζίνα (Open Kitchen - Broken Homes)

Μια εξαιρετική φωτογραφική δουλειά, με μεγάλη δόση χιούμορ και σαρκασμού για την σύγχρονη Αθήνα και τους κατοίκους της. Οι φωτογραφίες του Τσουμπλέκα είναι άμεσες αλλά και απρόσμενες, αρκετά οικείες ώστε να είναι αναγνωρίσιμες αλλά ταυτόχρονα εικόνες τόπων που ξέρουμε ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν. Ο θεατής καλείται να αναστείλει προσωρινά τη δυσπιστία του, να αποδεχθεί την ψευδαίσθηση και να εισδύσει σ’ αυτόν τον κόσμο του μαγικού ρεαλισμού.

Kείμενα της Κατερίνας Γρέγου και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη
ISBN
960-7980-21-2
96 σελ. / 16,5
x 20,5 εκ. / ελληνικά + αγγλικά / Έγχρωμο / 13,21 Euro

ΕΓΡΑΨΑΝ

«Η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Τσουμπλέκα, μια σειρά κολάζ ουσιαστικά, έχει τίτλο Ανοιχτή κουζίνα (broken homes). Σ’ αυτήν, ο Τσουμπλέκας, καταργώντας τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, ή εξοχής και άστεως, τραβάει στα άκρα τις ούτως ή άλλως παρατραβηγμένες εικόνες της καθημερινότητας της Αθήνας.»

- Νάταλι Χατζηαντωνίου, εφημ. Ελευθεροτυπία, 13/3/2001

«Με σημείο αναφοράς την πόλη και όπλο την φωτογραφική απεικόνιση της αστικής παράνοιας ο Δημήτρης Τσουμπλέκας επιχειρεί μια ακόμα φορά να σχολιάσει με τον δικό του τρόπο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Παρακάμπτοντας συνειδητά την άποψη που θέλει τη φωτογραφία να περιορίζεται στην απλή απεικόνιση της πραγματικότητας, ο Δημήτρης Τσουμπλέκας χρησιμοποίησε την ιδέα του κολάζ και την τεχνική βοήθεια ενός υπολογιστή με σκοπό να μιλήσει με τον δικό του τρόπο για την αρχιτεκτονική φτώχεια της Αθήνας και να σχολιάσει την επικρατούσα αντίληψη για τη χωροταξία.»

- Γεωργία Ζαβιτσάνου, εφημ. Ελευθεροτυπία, 11/4/2001

«Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τα γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι φωτισμένα ως τα μεσάνυχτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που θα το επισκέπτονται από τις 9 το πρωί… Ο περίπατος στην Πλάκα θα έχει ελεγχόμενες πύλες, κυλιόμενες ταινίες στα σοκάκια, καθώς και κυλιόμενες σκάλες στις ανηφόρες, όπου περιμένουν ταβέρνες γεμάτες τουρίστες που τραγουδούν…»

- Περιοδικό Highlights, τ. 6, Σεπτέμβριος 2003